We bouwen bij de maneblussertjes wel een vliegtuigen om rollenspellen in te spelen

Bij het thema lucht denken we aan de wind, wolken, vliegeren, vogels en vliegen. Net als bij de andere thema's zullen we weer gaan werken met weken waarin een bepaalde activiteit centraal staat.

De eerste week starten we met de woordenschat. We maken met de kinderen samen kennis met de woorden die bij dit thema horen, we lezen boekjes over dit onderwerp en zingen liedjes als: "helikopter, helikopter, mag ik met je mee omhoog", "hoog, hoog, hoog als de lucht" en "tjoep, zegt de vlieger".

In de creatieve week knutselen we vogels, vliegers of misschien zelfs wel een windmolen!

wolken wonders worden gebakken bij de maneblussertjes

In week 3 staat het bakken en koken centraal. We hebben gekozen voor gerechten met "luchtige" namen. Denk daarbij aan cloud eggs en wolken wonders. Van dit laatste gerecht vind je hieronder het recept!

Uiteraard gaan we ook heel veel met de wind doen. Je kunt de wind namelijk horen en voelen. De wind zorgt er soms ook voor dat dingen gaan zweven. Zouden we zelf vliegertjes kunnen maken? Hoe leuk is het om daarmee rond te rennen in onze mooie tuinen?

Voor het rollenspel gaan we ons richten op de vliegtuigen. We bouwen mooie vliegmachines van dozen en spelen dat we piloot, stewardess en gasten zijn!

Recept wolken wonders

Ingrediënten:

  • 150 gram (glutenvrij) havermeel
  • 200 gram yoghurt (soja yoghurt, kokos yoghurt, kwark etc.)
  • 4 eiwitten of 8 eetlepels aquafaba
  • 1 theelepel vanillearoma of 0,5 theelepel vanillepoeder
  • 3 eetlepels ahornsiroop, agavesiroop of honing
  • 1 theelepel bakingsoda en 1 eetlepel citroensap
  • snufje zout
  • 100 gram blauwe bessen
  • optioneel: moerbeien + amandelschaafsel

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier, zodat jouw "parels" niet blijven plakken.

2. Klop de eiwitten of aquafaba met het zoetmiddel, het citroensap en de vanille luchtig en stijf. Je kunt de kom met geklopt mengsel op zijn kop boven je hoofd houden, zonder dat het er uit valt als het klaar is, spannend!

3. Doe de droge ingrediënten in een mengkom. Roer hier de yoghurt doorheen.

4. Wanneer de eiwitten of de aquafaba stevig genoeg zijn, kun je deze voorzichtig door het deeg heen spatelen.

5. Voeg als laatste de blauwe bessen en/of moerbeien doe. Proef even of jouw beslag op smaak is. Zo niet? Voeg dan nog wat zoetmiddel of citroenrasp toe.

6. Schep bollen met een ijslepel van het beslag en plaats deze stuk voor stuk op de met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen ijslepel? Gebruik dan twee grote lepels waarmee je bolletjes kunt maken. Zorg voor genoeg tussenruimte want de koeken lopen uit.

7. Bestrooi de koeken met wat amandelschaafsel voor een extra bite.

8. Zet de heerlijke koeken in de over voor 10 a 15 minuten op 180 graden, hetelucht stand.

9. Laat de koeken afkoelen buiten de oven en eet smakelijk! De koeken kun je het beste afgesloten bewaren.